Tongwerk stemmen

Welkom Forums Technische onderwerpen Tongwerk stemmen

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #520

    Het stemmen van een tongwerk kan door een geoefende mentor of organist worden uitgevoerd.

    Maar, hoe gaat dit stemmen eigenlijk in z’n werk? Is hier een beschrijving over beschikbaar?
    Wat is de beste startpositie van het stemkrukje bij het beginnen van een stem-sessie?

    Wie wil deze vragen beantwoorden?

    #521

    He dat is een leuke vraag.

    Ik denk dat het stemkrukjezo hoog moeglijk moet worden gezet.
    Vervolgens, als de pijp weer is gemonteerd, met het stemijzer het stemkrukje met lichte tikjes omlaag bewegen totdat de juiste toon klinkt en zuiver is.Tongwerk-binnenzijde

    #535
    Wim Beentjes
    Deelnemer

    Over het stemmen van tongwerken het volgende: Het is niet de bedoeling om de beker + kop uit de stevel te halen, zoals in de bovenstaande foto is gebeurd. Als het tongwerk bij het aanslaan van de toets werkt, dan is dat niet nodig. Bij het stemmen zet men tegelijk een tongwerk en een prestant met een 0ctaaf hoger aan, dan kun je met een stemijzer voorzichtig met kleine tikjes de stemkruk omhoog of omlaag tikken, alnaar gelang de frequentie van het tongwerk te laag resp te hoog is ten opzichte van de prestant. Het vergt enige oefening om op het gehoor vast te stellen of het tongwerk zuiver is gestemd.

    #536
    Roelof Kuik
    Deelnemer

    Inderdaad met Wim eens. Dit moet je nooit doen. Bovendien staan, als het goed is, op de keel twee streepjes. Het bovenste streepje geeft aan hoever de keel in de kop moet en het onderste streepje geeft aan hoe ver de tong op de keel ligt. Door de boel eruit te halen en hier geen weet van te hebben, wordt de intonatie van de tongpijp verstoord. Als een tongpijp niet goed aanspreekt, helpt het wel eens om de tong te laten “schrikken” door een kleine tik met het stemijzer op de kop te geven. Soms is het ook een probaat middel om de tong helemaal omlaag te stemmen door de kruk omhoog te tikken en vervolgens op stemming brengen door de kruk rustig naar beneden te tikken. Dus geen koppen uit de stevels halen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.